Letiště Sabiha Gökçen: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní letiště Istanbul Sabiha Gökçen (SAW) je jedním z dvou hlavních letišť v Istanbulu a významným leteckým uzlem v Turecku. Toto letiště hraje klíčovou roli v cestování po Evropě, Asii a dalších částech světa. V následujícím článku se zaměříme na praktické informace, které vám usnadní orientaci a plánování vašich cest.

Letiště Sabiha Gökçen

Letiště Sabiha Gökçen se nachází na asijské straně Istanbulu, přibližně 35 kilometrů jihovýchodně od centra města Istanbul. Je pojmenováno po Sabiha Gökçen, první turecké vojenské pilotce v Turecku a adoptivní dceři zakladatele moderního Turecka, Mustafy Kemala Atatürka. Letiště bylo otevřeno v roce 2001 a od té doby se rychle rozvíjelo, aby se stalo významným centrem pro nízkonákladové a mezinárodní lety.

Letiště má kód IATA: SAW a kód ICAO: LTFJ. Letiště Sabiha Gökçen nabízí širokou škálu destinací po celém světě. Většina letů míří do evropských destinací, na Blízkých východ nebo také do severní Afriky. Zastoupené jsou zde aerolinky jako je Pegasus Airlines, Turkish Airlines, Qatar Airways, Emirates a další.

Letiště má jeden hlavní terminál, který je velmi rozsáhlý a obsluhuje všechny přílety a odlety. Terminál je moderní, dobře vybavený a nabízí cestujícím všechny potřebné služby. Je nutné počítat s tím, že během turistické sezony je zde velmi rušno. Tento terminál je rozdělen na vnitrostátní část, která odbavuje lety pouze po Turecku, a mezinárodní část, kde se odbavují lety do ostatních zemí. 

Vnitrostátní část terminálu zahrnuje všechny služby a vybavení potřebné pro cestující, kteří se vydávají na vnitrostátní lety, včetně odbavovacích přepážek, bezpečnostních kontrol a letištních salonků. Mezinárodní část terminálu je vybavena podobnými službami, ale zahrnuje navíc i pasové kontroly a další bezpečnostní opatření pro cestující směřující do zahraničí. Obě části terminálu jsou moderní a poskytují širokou škálu služeb a vybavení, aby zajistili pohodlí a efektivitu pro všechny cestující.

Letiště Sabiha Gökçen je hlavním bodem přestupů mezi Evropou a Blízkým východem.

Na letišti máte k dispozici hotelové služby. Hotel ISG Sabiha Gökçen Airport Hotel**** se nachází přímo v rámci terminálu letiště a nabízí výhodné ceny za ubytování. Cena za dvoulůžkový pokoj se pohybuje kolem 2 000 Kč za noc.

Letiště je otevřeno nonstop.

TIP: Oficiální webové stránky letiště Istanbul Sabiha Gökçen: sabihagokcen.aero.

Odlety a přílet

Pro aktuální informace o odletech a příletech z letiště Sabiha Gökçen navštivte hlavní stránku oficiálních webových stránek letiště. Zde naleznete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště se nachází v Turecku. Adresa je Sanayi Mah. 1, Sanayi, okres Pendik, Istanbulská provincie, Turecko.

Letiště Sabiha Gökçen je dobře spojeno s centrem Istanbulu a dalšími částmi města různými dopravními prostředky.

Autem

Letiště je snadno dostupné z centra Istanbulu, a to jak po dálnici, tak po městských silnicích. Cesta autem trvá přibližně 45 minut až hodinu v závislosti na dopravní situaci. 

Na letišti jsou k dispozici pobočky autopůjčoven, které doporučujeme rezervovat předem. Cena za půjčení auta se pohybuje od 30 do 50 EUR za den. Doporučuje se také využít veřejnou dopravu, která je dobře dostupná a cenově výhodná.

Metrem

Terminál letiště je skvěle propojen s metrem, což je jedna z nejvýhodnějších a flexibilních forem dopravy do centra Istanbulu.

Letiště je spojeno s metrem linky M4, která končí ve stanici Kadiköy. V automatech Biletmatik si můžete zakoupit Istanbulkart, což je čipová karta pro veřejnou dopravu. Cena karty je přibližně 1,90 EUR. Při zakoupení karty si můžete rovnou zvolit částku, kterou chcete na kartu dobít; tato částka se pak automaticky strhává při používání MHD.

Istanbulkart je platná nejen pro metro, ale také pro autobusy, tramvaje a trajekty.

Jízda metrem stojí přibližně 0,50 EUR, bez ohledu na vzdálenost. Jezdí každých 8 minut. Metro začíná v 6:00 a poslední spoj z letiště odjíždí v 23:59.

Autobusem

Z Istanbulu je k dispozici několik autobusových linek, které spojují letiště s různými částmi města, včetně centra Istanbulu (Taksim) a asijských čtvrtí, jako je Kadıköy. Cesta autobusem z Taksimu trvá přibližně 90 minut a cena jízdenky se pohybuje kolem 3-4 EUR. Mezi nejoblíbenější a také nejvíce využívané linky patří Havabus a E10/E11.

Linka SG-2 jezdí přímo na náměstí Taksim, zatímco linka SG-1 směřuje na stanici Kadıköy.

Autobusy MHD 

Další možností jsou autobusy městské hromadné dopravy, které spojují letiště s okolními čtvrtěmi. Jízdenka stojí přibližně 1,40 EUR, ale s Istanbulkart je cena pouze 0,50 EUR. Pokud plánujete využívat místní dopravu včetně trajektů, tato karta se určitě vyplatí.

Pokud potřebujete přejít z jednoho letiště na druhé v Istanbulu, můžete využít expresní autobusovou linku HAVAIST-13. Autobusy jezdí každých 90 minut, přičemž doba jízdy závisí na dopravní situaci.

Taxi

Nejrychlejší způsob, jak se z letiště Sabiha Gökçen dostat do centra Istanbulu, je taxi, což obvykle trvá přibližně jednu hodinu, přičemž čas se může lišit v závislosti na dopravní situaci. Cena jízdy taxíkem se pohybuje kolem 30-40 EUR. Alternativně můžete využít služby Uber, které nabízejí podobné pohodlí a cenu.

Doprava v noci

Autobusové linky jsou k dispozici i v noci, což zajišťuje snadný přístup na letiště kdykoli. Pokud přistáváte nebo odletáte v noci, můžete využít noční autobusovou linku E10, která jezdí mezi 3:00 a 5:00 ráno. Po příjezdu na letiště můžete dále využít taxi nebo Uber pro pohodlný převoz.

Parkování na letišti

Letiště Sabiha Gökçen nabízí široké možnosti parkování, včetně krátkodobého a dlouhodobého parkování. Cena parkování se liší podle délky a typu parkování. 

Krátkodobé parkování se nachází přímo u terminálu, zatímco dlouhodobé parkování je dostupné na vzdálenějších parkovištích s pravidelnou kyvadlovou dopravou k terminálu.

Obecně se doporučuje parkování na tomto letišti rezervovat, pro výhodnější cenu a také pro jistotou, že budete mít místo k parkování.

Informace o parkování na letišti Sabiha Gökçen a také online rezervaci najdete na tomto odkaze

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností.

Doporučuje se dorazit na letiště alespoň 2 hodiny před plánovaným odletem u vnitrostátních letů, 3 hodiny před evropskými lety a 3 hodiny před mezikontinentální lety. Odbavení můžete provést buď tradičně na přepážce, nebo online.

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. V letní sezóně je třeba počítat s delším čekáním. Při bezpečnostní kontrole následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště sabihagokcen.aero najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Sabiha Gökçen nabízí za služby?

Letiště Sabiha Gökçen je vybaveno bezplatným Wi-Fi připojením, dostupným na celém letišti. K dispozici jsou také nabíjecí stanice pro elektronická zařízení. Připojení zdarma je možné pouze na 60 minut, poté již připojení není možné.

Na letišti se nachází široká škála obchodů, restaurací, kaváren a rychlého občerstvení. Nabídka zahrnuje suvenýry, kosmetiku, místní produkty i hračky. Obchody a restaurace jsou otevřeny od časných ranních hodin do pozdního večera. 

Bankomaty a směnárny jsou k dispozici na letišti, ale pozor na možné nevýhodné kurzy. Doporučuje se využít bankomaty běžných tureckých bank, které jsou umístěné ve veřejných částech příletové haly. 

Úschova zavazadel je také k dispozici, což umožňuje pohodlné cestování, pokud máte delší přestávku mezi lety. Otevřeno je nonstop a poplatek za celý den je okolo 4 EUR.

Letiště Sabiha Gökçen bohužel nemá specificky vyhrazený dětský koutek. Nicméně, letiště se snaží být přátelské k rodinám a dětem, takže zde najdete základní vybavení, jako jsou přebalovací místnosti. Pokud cestujete s dětmi, je dobré si s sebou vzít nějaké vlastní zábavné hračky, které pomohou děti zabavit během čekání na let.

Součástí jsou kuřárny, které jsou umístěny po bezpečnostní kontrole. 

Nezapomenutelné zážitky v Istanbulu

Istanbul je fascinující město spojující Evropu a Asii s bohatou historií, kulturou a rozmanitými památkami. Mezi nejvýznamnější místa a zážitky patří:

  • Hagia Sophia: Tento impozantní historický monument byl původně postaven jako kostel, později přeměněn na mešitu a dnes slouží jako muzeum. Je známý svou nádhernou architekturou a obrovskou centrální kupolí.
  • Modrá mešita (Sultan Ahmedova mešita): Jedna z nejznámějších mešit v Istanbulu, charakteristická svou modrou dlažbou a šesti minarety. Je jedním z nejdůležitějších náboženských a historických památek ve městě.
  • Topkapi palác: Historická rezidence osmanských sultánů, kde můžete obdivovat nádherné zahrady, historické artefakty a unikátní sbírky včetně relikvií proroka Mohameda.
  • Velký bazar (Kapalıçarşı): Jedno z největších a nejstarších krytých trhů na světě, kde můžete nakupovat vše od šperků a koberců po koření a suvenýry.
  • Basilika Cistern: Podzemní cisterna, která byla postavena za vlády byzantského císaře Justiniána a nabízí jedinečný pohled na podzemní architekturu a vodní systémy.
  • Bosporský most: Tento ikonický most spojuje evropskou a asijskou část Istanbulu a nabízí nádherný výhled na město a Bospor.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace