Letiště Norimberk: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní Letiště Norimberk (Nuremberg) je významným leteckým uzlem v Německu, který hraje důležitou roli jak pro cestování v rámci Evropy, tak i do dalších destinací po celém světě. V následujícím článku se zaměříme na užitečné informace, které vám usnadní orientaci a plánování vašich cestovních tras.

Letiště Norimberk

Letiště Norimberk má oficiální název Letiště Albrechta Dürera Norimberk. Letiště je druhým nejvytíženějším letištěm v Bavorsku v Německu.

Díky své poloze, je letiště velmi oblíbené také pro cestující z České republiky, konkrétně pro cestující ze západních Čech, ale také i Prahy. Pokud pojedete autem, počítejte, že vám cesta z Prahy na letiště zabere asi 3 hodiny. 

Letiště Norimberk se nachází přibližně 5 až 10 km severně od centra města Norimberk. Díky své strategické poloze a dobrému dopravnímu spojení je ideálním výchozím bodem pro cestování do mnoha evropských destinací. Letiště má kód IATA: NUE a 4-místný kód ICAO: EDDN.

Na letišti v Norimberku najdete širokou škálu leteckých společností, což přispívá k cenové dostupnosti a také výhodnosti letenek do celé Evropy. Zastoupené jsou tu aerolinky, Lufthansa, WizzAir, Ryanair, British Airways, Vueling a další.

Letiště Norimberk má jeden hlavní terminál, který obsluhuje všechny přílety a odlety. Tento terminál je dobře vybaven a nabízí cestujícím všechny potřebné služby a pohodlí.

Letiště je otevřeno nonstop.

TIP: Oficiální webové stránky letiště Norimberk: airport-nuernberg.de.

Odlety a přílety

Pro aktuální informace o odletech a příletech z letiště Norimberk navštivte hlavní stránku oficiálních webových stránek letiště. Zde naleznete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště se nachází v Německu, 5 až 10 km od města Norimberk. Letiště najdete na adrese: Flughafenstraße 100, 90411 Nürnberg, Německo.

Autem

Cesta autem z Prahy na letiště Norimberk trvá přibližně 3 hodiny, z Plzně 1,5 až 2 hodiny, a z Karlových Varů až 2,5 hodiny. Z Prahy se vydáte po dálnici D5 směrem na hraniční přechod Rozvadov, kde plynule přejedete do Německa a navážete na dálnici A6, která vás dovede přímo k Norimberku.

Na letišti jsou k dispozici pobočky autopůjčoven, je dobré si automobil rezervovat předem. Průměrná cena půjčení auta se pohybuje od 30 do 50 EUR za den. Doporučuje se také využít veřejnou dopravu, která je dobře dostupná a cenově výhodná.

Autobusem

Počítejte s tím, že přímé autobusové spojení mezi Českou republikou a letištěm Norimberk není k dispozici. Cestující musí nejprve dojet do centra Norimberku a odtud pokračovat městskou hromadnou dopravou. Dříve existovaly přímé autobusové linky provozované společností Deutsche Bahn, avšak ty byly zrušeny, což snížilo dostupnost autobusové dopravy. Z České republiky do Norimberka můžete využít například Regiojet, který denně vyjíždí z Prahy a Plzně. Cena jízdenky se pohybuje kolem 380 Kč a více. Alternativně je možné využít FlixBus, který má minimálně 10 spojů denně z Prahy, s podobnou cenovou hladinou, tedy okolo 380 Kč a více.

Místní autobusové linky spojují letiště s centrem města Norimberk. Cesta trvá přibližně 20 minut a autobusy jezdí v pravidelných intervalech. Cena jízdenky je kolem 3 EUR, za celodenní lístek zaplatíte 9 EUR. Všechny místní linky jsou v provozu od přibližně 4:30 do 0:00. Další možností je autobus č. 30, který míří na stanici Nordostbahnhof, nebo autobus č. 33, který směřuje do města Fürth.

Vlakem

Přímé vlakové spojení do Norimberka je možné pouze z Chebu, ale vlaky z České republiky jezdí velmi často díky pravidelnému dvouhodinovému intervalu. Pokud cestujete vlakem z jiného českého města, budete muset přestoupit minimálně jednou v Chebu. Spoje jsou provozovány Českými drahami ve spolupráci s Deutsche Bahn. Pro nejnižší ceny doporučujeme zakoupit jízdenky předem a online na webu Českých drah. Ceny za jednosměrné jízdenky, z Prahy jsou od 350 Kč, z Plzně od 300 Kč.

Metrem

Metro linky U2 spojuje letiště přímo s centrem města Norimberk. Jízda trvá asi 12 minut a vlaky jezdí v pravidelných intervalech, každých 10 minut. Cena jízdenky je přibližně 3 EUR.

Z centra města a hlavního nádraží (Hauptbahnhof) se můžete přímo dostat k letištnímu terminálu pomocí metra linky U2. Metro je v provozu od 4:40 do 0:40. Při cestě na letiště každý druhý vlak končí ve stanici Ziegelstein. Jízdenku za 3 EUR můžete zakoupit online nebo prostřednictvím mobilní aplikace VGN. Pokud preferujete fyzickou jízdenku, ta stojí 3,40 EUR a můžete ji zakoupit v automatech umístěných ve stanicích metra. Platbu lze provést hotově nebo kartou. Jízdenka platí 90 minut, během kterých můžete přestupovat na tramvaje a autobusy. Cena celodenní jízdenky je 9 EUR.

Taxi

Na letišti najdete možnost cestování prostřednictvím Taxi. Z letiště na hlavní nádraží Norimberk stojí jízda okolo 20 až 25 EUR.

Doprava v noci

Autobusová linka není provozována během běžného pracovního týdne, ale pouze v pátek a sobotu v noci, a nebo před svátkem. To můžete právě využít autobusovou linku N12, která dojíždí z hlavního nádraží v Norimberku na letiště a naopak. Tento autobus je k dispozici každých 60 minut. 

Parkování na letišti

Na letišti je možné parkovat krátkodobě, ale i dlouhodobě. Rezervace parkovacího místa předem vám může zajistit výhodnější cenu. Cena parkování se liší podle délky a místa parkování.  

Krátkodobé parkování je k dispozici přímo u terminálu a dlouhodobé parkování na vyhrazených parkovištích.

Dlouhodobé parkování zajišťují parkoviště, která jsou krytá. Parkování na 7 dní vychází od 50 EUR, na 2 až 3 dny zaplatíte okolo 30 EUR a více. 

Pokud hledáte nejlevnější parkování, je nutné si místo rezervovat co nejdříve. 

Informace o parkování na letišti Norimberk a také online rezervaci najdete na tomto odkaze

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Doporučuje se být na letišti alespoň 2 hodiny před plánovaným odletem pro evropské lety a 3 hodiny před mezikontinentální lety. Odbavit se je možné tradičně na přepážce nebo online. 

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Obvykle trvá krátkou dobu. Při bezpečnostní kontrole následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště airport-nuernberg.de najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Norimberk nabízí za služby?

Letiště Norimberk je vybaveno bezplatným Wi-Fi připojením prostřednictvím sítě “Telecom”, které je k dispozici neomezeně a zdarma. Nabíjecí stanice jsou rozmístěny po celém letišti, což usnadňuje nabíjení elektronických zařízení.

Na letišti najdete širokou škálu obchodů, restaurací, kaváren a rychlého občerstvení. Nabídka zahrnuje suvenýry, luxusní zboží, kosmetiku, místní produkty i hračky. Restaurace a rychlé občerstvení přináší rozmanité mezinárodní pokrmy. Obchody jsou otevřeny od 6:00 do 0:00. Restaurace jsou umístěny před i za bezpečnostní kontrolou. 

Bankomaty a směnárny jsou k součástí letiště. Pozor na možné nevýhodné kurzy.

Úschova zavazadel je k dispozici v budově P1, která je naproti terminálu. Cena se liší dle velikosti zavazadla. Za celý den zaplatíte od 3 až 7 EUR.  

Pro děti je na letišti připraven dětský koutek a dostatečně velké hřiště. Na letišti jsou také obchody, kde je možné zakoupit hezké hračky.

Pro kuřáky jsou k dispozici kuřárny na vyhrazených místech za bezpečnostní kontrolou. 

Nezapomenutelné zážitky v Norimberku

Norimberk je historické město s bohatou kulturou a památkami. Mezi nejznámější místa patří Norimberský hrad, historické centrum s malebnými uličkami a řadou muzeí. Doporučujeme také návštěvu Norimberského vánočního trhu, který je jedním z nejstarších a největších vánočních trhů v Evropě. 

  • Delfinárium a ZOO: Norimberská ZOO je známá svými rozmanitými druhy zvířat a atraktivním delfináriem, které nabízí fascinující představení.
  • Dům Albrechta Dürera: Tento historický dům je muzeum věnované životu a dílu slavného německého renesančního umělce Albrechta Dürera, který v Norimberku žil a pracoval.
  • Playmobil FunPark: Ideální místo pro rodiny s dětmi, kde mohou prozkoumávat rozsáhlý areál plný atrakcí a her inspirovaných slavnými figurkami Playmobil.
  • Muzeum hraček: Muzeum hraček v Norimberku představuje bohatou historii a vývoj hraček od středověku až po současnost, ideální pro milovníky historie a nostalgii.
  • Handwerkerhof: Historický Handwerkerhof je rekonstruovaná čtvrť, kde si můžete prohlédnout tradiční řemesla a dílny, které představují historický způsob života v Norimberku.
  • Kongresshalle: Monumentální Kongresshalle je pozoruhodnou stavbou z dob nacistické architektury. Dnes slouží jako muzeum a místo pro kulturní akce, poskytující návštěvníkům pohled do historického kontextu města.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace