Letiště Dubai: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní Letiště Dubai, oficiálně známé jako Dubai International Airport (DXB), je hlavním leteckým uzlem Spojených arabských emirátů a jedním z nejvytíženějších letišť na světě. Slouží jako klíčový bod pro turisty a cestující z celého světa, kteří sem přijíždějí za obchodem, turistikou a luxusním zážitkem. V tomto článku se zaměříme na užitečné informace, které vám pomohou lépe se orientovat a plánovat vaše cestovní trasy.

Letiště Dubai

Letiště Dubai International (DXB) je mezinárodní letiště a také jedno z deseti největších letišť na světě a patří mezi tři nejznámější, nejvyužívanější a největší komplexy svého druhu. Je hlavní základnou pro několik leteckých společností, včetně Emirates a flydubai.

Nachází se asi 3 km od centra města a 10 km od hlavní obchodní oblasti. Letiště má kód IATA: DXB a ICAO kód: OMDB.

Z České republiky jsou uskutečňovány pravidelné lety na mezinárodní letiště v Dubaji.

Dubai International Airport má tři hlavní terminály:

  • Terminál 1: Skládá se ze dvou budov a obsluhuje převážně mezinárodní lety.
  • Terminál 2: Slouží pro regionální lety a nízkonákladové aerolinie.
  • Terminál 3: Exkluzivně pro lety Emirates a flydubai.

Všechny terminály jsou propojeny na jedné straně letištního areálu, s výjimkou Terminálu 2, který se nachází na opačné straně.

TIP: Oficiální webové stránky letiště Dubai: dubaiairports.ae

Odlety a přílety

Pro aktuální informace o odletech a příletech z letiště Dubai můžete navštívit oficiální webové stránky letiště. Zde naleznete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště Dubai je snadno dostupné jak veřejnou dopravou, tak autem. 

Autem

Na letišti Dubai International jsou k dispozici pobočky autopůjčoven ve všech terminálech. Cena za týdenní pronájem vozidla se pohybuje okolo 230 EUR. Při půjčování auta je důležité dodržovat místní pravidla silničního provozu a mít s sebou jak český, tak mezinárodní řidičský průkaz.

Doporučujeme si rezervovat auto předem online, abyste zajistili dostupnost a nejlepší možnou cenu.

Autobusem

Terminál 2 je obsluhován autobusy. Při využívání MHD je nutné mít kartu Nol, kterou se platí jízdné. Karta je dostupná ve čtyřech variantách, podle toho, jak často plánujete cestovat. Jízdenky lze zakoupit v automatech nebo v příletové hale. Zastávka se jmenuje Bus RTA a nachází se přímo před příletovou a odletovou halou.

Karta Nol je jakousi univerzální dopravní kartou v Dubaji, kterou můžete použít nejen na autobusy, ale také na metro, tramvaje a vodní autobusy. Pokud plánujete delší pobyt nebo časté cestování, vyplatí se pořídit kartu Nol Silver nebo Gold, které nabízejí výhodnější tarify a vyšší komfort. Pro turisty je také dostupná Nol Red Ticket, která je ideální pro krátkodobé návštěvníky.

Metrem

Metro v Dubaji jezdí k terminálům 1 a 3. V provozu je denně od 5:30 do 1:00, s výjimkou pátku, kdy jezdí od 8:00 ráno. Intervaly mezi jednotlivými spoji jsou 2 až 4 minuty. Metro je nejrychlejší a nejpřehlednější formou dopravy.

Pokud plánujete využívat metro často, doporučujeme si pořídit kartu Nol, kterou můžete snadno nabít a používat na všechny druhy veřejné dopravy v Dubaji. Metro je nejen rychlé, ale také klimatizované, což je v horkém dubajském klimatu velká výhoda. Stanice metra jsou moderní a dobře označené, takže je snadné se v systému orientovat.

Metro má dvě linky: červenou a zelenou. Červená linka spojuje hlavní turistické atrakce a obchodní centra, zatímco zelená linka obsluhuje starší části města. Ve špičce může být metro velmi vytížené, takže je dobré plánovat cestu s předstihem. Pro komfortní cestování si můžete pořídit Nol Gold Card, která vám umožní přístup do zlatých třídních vagónů, kde je více místa a pohodlí. Na stanicích metra jsou k dispozici automaty na prodej jízdenek a nabíjení Nol karet. Metro je bezbariérové, takže je vhodné i pro cestující s omezenou pohyblivostí.

Pro více informací o trasách, časech a jízdném navštivte oficiální webové stránky dubajského metra nebo použijte mobilní aplikaci, která poskytuje aktuální informace o jízdních řádech a spojích.

Taxi

Na letišti máte možnost využít taxislužby, což je velmi oblíbený způsob dopravy. Nástupní sazba taxi je přibližně 6,30 EUR, a každý ujetý kilometr stojí zhruba 0,50 EUR. Průměrná cena za cestu z letiště do centra, například k Dubai Mall, je kolem 18 EUR.

Levnější alternativou může být Uber. Doporučuje se předem si ověřit aktuální ceny, které mohou být výhodnější, zejména během dopravní špičky nebo při delších cestách.

Taxislužby v Dubaji jsou spolehlivé a bezpečné, všechny vozy jsou klimatizované a vybavené taxametry. Na letišti jsou speciální stanoviště pro taxi, která jsou snadno dostupná z příletové haly. Dubaj nabízí také růžová taxi pro ženy a rodiny, řízená ženami, která poskytují vyšší úroveň komfortu a bezpečí. Pro delší cesty a větší skupiny je možné využít služeb luxusních taxíků nebo minivanů, které jsou rovněž k dispozici na letišti. Kromě Uberu můžete využít i další aplikace pro sdílenou jízdu, jako je Careem, která funguje podobně jako Uber a často nabízí různé promoakce a slevy. Při využívání Uberu a dalších aplikací pro sdílenou jízdu je doporučeno stáhnout si aplikaci předem a sledovat trasy a ceny v reálném čase.

Doprava v noci

V noci je nejlepší využít Uber nebo taxi. Ceny mohou být vyšší než během dne. Dále můžete využít cestování metrem.

Parkování na letišti

Letiště Dubai nabízí různé možnosti parkování, včetně krátkodobého a dlouhodobého parkování. Ceny začínají na 8 EUR za hodinu pro krátkodobé parkování. Dlouhodobé parkování je k dispozici v několika parkovacích domech poblíž všech terminálů. I zde platí, že čím blíže je parkování k terminálu, tím jsou ceny vyšší.

Letiště také nabízí možnost rezervace parkovacího místa online předem, což může zajistit lepší ceny a dostupnost, zejména během rušných období.

Pro ty, kteří plánují delší pobyt, je k dispozici ekonomické parkování s nižšími denními sazbami. Tyto parkovací plochy jsou vzdálenější od terminálů, ale jsou propojeny kyvadlovou dopravou, která zajišťuje pohodlný přístup k letišti.

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Obecně platí, že se odbavovací přepážka otevírá 3 až 4 hodiny před plánovaným odletem. Pro mezikontinentální lety, tedy lety do třetích zemí, je doporučeno být na letišti až 4 a více hodin před plánovaným odletem. Odbavit se je možné tradičně na přepážce nebo online. 

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je potřeba počítat s delší čekací dobou. Při bezpečnostní kontrole následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště dubaiairports.a najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Dubai nabízí za služby?

Letiště Dubai nabízí širokou škálu služeb pro pohodlí cestujících:

Wi-Fi a nabíjecí stanice: Bezplatné Wi-Fi je dostupné po celém letišti. Nabíjecí stanice jsou umístěny v terminálech, což umožňuje snadné nabíjení elektronických zařízení. Připojte se k síti DXB Free Wifi. 

Hotely: V okolí jednotlivých terminálů se nachází různé hotely. Ceny se pohybují mezi 80 až 120 EUR za noc pro dvě osoby. Můžete vybírat jak podle ceny, tak i podle poskytovaných služeb. 

Obchody a restaurace: Letiště nabízí široký výběr obchodů od luxusních butiků po duty-free obchody. Restaurace a rychlé občerstvení servírují rozmanitou nabídku mezinárodních pokrmů. Obchody jsou otevřeny nepřetržitě. Podívejte se na seznam obchodů a restaurací na stránkách Dubai Airports.

Lékárna a zdravotní služby: Lékárny jsou k dispozici ve všech terminálech a zdravotnické služby jsou poskytovány v případě potřeby.

Bankomaty a směnárny: Bankomaty a směnárny jsou rozmístěny po celém letišti. Podívejte se na aktuální směnné kurzy a vyvarujte se nevýhodným kurzům.

Úschovna zavazadel: Služby úschovny zavazadel jsou k dispozici v terminálech 1 a 3. Cena za 12 hodin úschovy je 10 EUR na terminálu 1 a 9 EUR na terminálu 3.

Sprchy: Veřejné sprchy jsou k dispozici v terminálu 3.

Dětské koutky: Pro cestování s dětmi jsou k dispozici dětské koutky s různými atrakcemi.

Pitná voda: Pitná voda je k dispozici ve všech terminálech po bezpečnostní kontrole.

Kuřárny: Kuřárny jsou dostupné na všech terminálech.

Nezapomenutelné zážitky v Dubaji

Dubaj nabízí širokou škálu zajímavých míst a aktivit, které stojí určitě za návštěvu:

  • Burj Khalifa: Nejvyšší budova na světě, která nabízí úchvatné výhledy na město z vyhlídkové plošiny At The Top. Burj Khalifa měří 828 metrů a je architektonickým zázrakem s 163 podlažími a technickými patry.
  • Dubai Mall: Jedno z největších nákupních center na světě s více než 1200 obchody, 150 restauracemi, akváriem a ledovou plochou. Nachází se zde i obrovský park, což činí Dubai Mall nejnavštěvovanějším nákupním centrem na světě.
  • Palm Jumeirah: Umělý ostrov ve tvaru palmy, kde najdete luxusní hotely, restaurace a krásné pláže. Je ideální pro plavby na jachtě a nabízí jedinečný zážitek z pobytu v Dubaji.
  • Dubai Marina: Moderní čtvrť s impozantním výhledem na přístav a množstvím restaurací. Je to luxusní obytná čtvrť, která se nachází na umělém zálivu.
  • Dubai Frame: Impozantní obrazový rám, který slouží jako rozhledna a zároveň muzeum. Dubai Frame nabízí návštěvníkům nezapomenutelný výhled na město z výšky 150 metrů.
  • Dubai Aquarium & Underwater Zoo: Jedna z největších turistických atrakcí, která se nachází v srdci nákupního centra Dubai Mall. Je známá svou obrovskou akrylovou stěnou, která je zapsána v Guinessově knize rekordů.

Dubaj je městem, které nabízí nesčetné možnosti pro každého, ať už si přejete luxusní nakupování nebo dobrodružné zážitky. Bez ohledu na důvod vaší návštěvy, v Dubaji najdete krásné a nezapomenutelné zážitky.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace