Letiště Bali: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní Letiště Ngurah Rai, také známé jako Letiště Denpasar, je hlavním leteckým uzlem na oblíbeném ostrově Bali v Indonésii. Slouží jako klíčový bod pro turisty a cestující z celého světa, kteří sem přijíždějí za odpočinkem, kulturou a přírodními krásami. V tomto článku se zaměříme na užitečné informace, které vám pomohou lépe se orientovat a plánovat vaše cestovní trasy.

Letiště Bali

Mezinárodní letiště Bali Airport (Ngurah Rai) Denpasar International Airport nebo také Bandar Udara Internasional Ngurah Rai je druhé nejrušnější a nejvytíženější letiště v Indonésii. Letiště má hlavní základnu pro několik leteckých společností, včetně Garuda Indonesia a Lion Air.

Letiště se nachází v oblasti Tuban, přibližně 13 km jižně od Denpasaru, hlavního města Bali a také 3 km jižně od města Kuta. Letiště má kód IATA: DPS a 4-místný kód ICAO: WADD.

Bali Ngurah Rai je moderní, rozsáhlé a dobře vybavené letiště. V areálu letiště jsou umístěny dva terminály: jeden pro vnitrostátní lety a druhý pro mezinárodní lety. Oba terminály jsou perfektně propojeny a umožňují snadný pohyb mezi nimi, který trvá pěsky asi 5 minut.

TIP: Oficiální webové stránky letiště Bali: bali-airport.com.

Odlety a přílety

Pro aktuální informace o odletech a příletech z letiště Bali můžete navštívit oficiální webové stránky letiště. Zde naleznete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace pro lepší orientaci.

Doprava na letiště

Letiště se nachází v oblasti Tuban, přibližně 13 km jižně od Denpasaru, což je hlavní město. Letiště je na adrese: Jalan Raya Gusti Ngurah Rai, Tuban, Kuta, Kabupaten Badung, Bali, Indonesia.

Autem

Na letišti jsou k dispozici pobočky autopůjčoven. Průměrná cena za jeden den se pohybuje od 30 do 50 EUR. Rezervujte si své auto předem, získáte lepší cenu a jistotu. Doporučuje se využívat také taxi služby nebo aplikace pro sdílení jízd, které jsou cenově dostupné a pohodlné.

Cestování z letiště do hlavního města a dalších částí Bali může být obtížné kvůli extrémně vysokému provozu na silnicích. Zácpy jsou velmi časté a prakticky na denním pořádku, a mohou se vyskytnout kdykoliv a kdekoliv. Dále je třeba dávat pozor na nehody a vysoké ceny, které někteří taxikáři žádají, aby vydělali co nejvíce na turistech. Jízda autem je často stresující kvůli tomuto dopravnímu chaosu, kde se kromě aut setkáte i s motorkami a mnoha pěšími.

Nejběžnějším způsobem dopravy po Bali je skútr, avšak žádnou autopůjčovnu skútrů na letišti nenajdete. Skútr si můžete půjčit ve městech na každém kroku za cenu přibližně 4 až 20 EUR na den. Výhodou je to, že v exponovaných místech není třeba rezervace.

Autobusem

Z letiště se můžete dostat do různých částí Bali pomocí veřejných autobusů a soukromých přepravních služeb. Autobusy společnosti Teman Bus mají pravidelné spoje a zastavují na několika hlavních místech na ostrově. Zastávky jsou označeny nápisem "BUS KSPN". 

Autobusy jezdí pravidelně každých 10 minut a jízdenka stojí přibližně 0,20 EUR. Tato možnost je cenově velmi výhodná a poskytuje pohodlný způsob, jak se dostat do různých částí Bali.

Taxi

Na letišti najdete taxi služby, které jsou dostupné nonstop a velmi často využívané. Ceny se mohou lišit v závislosti na cílové destinaci.

Blue Bird je největší taxi dopravce na Bali. Pokud s touto službou taxi nemáte zkušenosti, doporučujeme obrátit se na jejich pobočku, kde se můžete domluvit na orientační trase a také ceně. Mějte však na paměti, že taxi doprava patří k dražším možnostem.

Dávejte si pozor na taxikáře před letištní halou. Často se jedná o podvodníky nebo taxikáře, kteří se snaží vydělat na neznalosti turistů a také vysoké ceně. Vybírejte taxíky, které jsou venku před mezinárodním terminálem, kde jsou ceny podobné jako u Blue Bird.

Další možností jsou Grab či Gojek, což jsou místní alternativy k Uberu. Nejlépe uděláte, když si stáhnete mobilní aplikace Grab nebo Gojek. Tyto aplikace vám umožní přesně zjistit ceny za trasu, které jsou obvykle o 10 až 15 % levnější než u ostatních taxikářů.

Navíc, aplikace poskytují možnost platby kartou, což může být výhodnější a bezpečnější než hotovostní platby. Grab a Gojek také často nabízejí různé slevy a promo akce, což může ještě více snížit náklady na dopravu.

Doprava v noci

V noci je dostupnost taxi služeb a aplikací pro sdílení jízd jako je Grab nebo Go-Jek zajištěna, avšak ceny mohou být o něco vyšší než během dne.

Parkování na letišti

Na letišti je možné parkovat krátkodobě i dlouhodobě. Doporučuje se rezervovat parkovací místo předem prostřednictvím online systému. Získáte tak výhodnější cenu a také jistotu, že zaparkujete. I zde platí, že čím dřívější rezervace, tím výhodnější cena. 

Pro krátkodobé parkování jsou k dispozici parkoviště před terminály.

Dlouhodobé parkování je k dispozici na vyhrazených parkovištích po celém areálu letiště Bali. Ceny se obvykle zvyšují, pokud preferujete parkování blíže k terminálu letiště.

Informace o parkování na letišti a online rezervaci najdete na oficiálních stránkách letiště, zde.

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu. 

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Doporučuje se být na letišti alespoň 2 až 3 hodiny před odletem u vnitrostátních letů a 3 až 4 hodiny před odletem u mezinárodních letů.

Odbavit se je možné tradičně na přepážce nebo online. Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je potřeba počítat s delší čekací dobou. Při bezpečnostní kontrole následujte pokynů ostrahy, aby kontrola proběhla co nejsnadněji.

Na oficiální stránkách letiště bali-airport.com najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Bali nabízí za služby?

Letiště Bali je moderní, rozsáhlé a nabízí mnoho služeb pro své cestující.

Wi-Fi a nabíjecí stanice jsou k dispozici po celém letišti. Můžete se připojit k bezplatné síti @NgurahRaiAirport, avšak mějte na paměti, že připojení může být občas nestabilní nebo vypadávat.

Pokud hledáte ubytování přímo na letišti u mezinárodního terminálu, doporučujeme tzv. kapslový hotel PassGo Digital Hotel Airport Bali. Tento hotel nabízí výhodné ceny a komfortní ubytování. Je ideální pro krátkodobé přespání po nočním příletu. Cena za jednu noc ubytování stojí okolo 25 až 30 EUR. Pokud hledáte luxusnější hotel můžete vyzkoušet hotel naproti mezinárodnímu terminálu Novotel Bali Airport****, s cenami od 70 EUR. 

Obchody, restaurace a rychlé občerstvení nabízejí širokou škálu možností, od suvenýrů až po luxusní zboží. Najdete zde také kosmetiku, místní produkty a hračky. Restaurace a rychlé občerstvení servírují rozmanitou nabídku mezinárodních i místních pokrmů. 

Lékárna se nachází v obou terminálech po bezpečnostní kontrole.

Bankomaty a směnárny jsou k dispozici jak v příletové, tak v odletové hale. Doporučujeme směnárny nevyužívat nebo minimálně, protože mají velmi nevýhodné kurzy.

Úschovna zavazadel se nachází před mezinárodním terminálem a nazývá se Lockers. Otevírací doba je nonstop a za 24 hodin zaplatíte okolo 2,80 EUR za svá uschovaná zavazadla.

Pitná voda je samozřejmostí a najdete ji v mezinárodním terminálu po bezpečnostní kontrole.

Kuřárny najdete na venkovní terase v obou terminálech. 

Nezapomenutelné zážitky na Bali

Bali nabízí spoustu zajímavých míst a aktivit, které rozhodně stojí za návštěvu. 

  • Tanah Lot: Jeden z nejznámějších chrámů na Bali, který se nachází na skalnatém útesu. Tento ikonický hinduistický chrám nabízí úchvatné výhledy, zejména při západu slunce. Tanah Lot je také důležitým místem pro místní obyvatele, kteří sem přicházejí pro duchovní posilu.
  • Ubud: Kulturní srdce Bali, známé pro své umělecké galerie, tradiční tance a krásné rýžové terasy. Ubud je také domovem mnoha wellness center a jóga studií, což z něj činí ideální destinaci pro ty, kteří hledají relaxaci a obnovu.
  • Kuta Beach: Známá pláž, která je ideální pro surfování a noční život. Kuta je oblíbená mezi mladými cestovateli díky svým nekonečným plážovým večírkům, restauracím a obchodům. Pláž je perfektní pro začátečníky v surfování, s mnoha školami surfingu a půjčovnami vybavení.
  • Jezero Batur: Jezero Batur láká své návštěvníky krásnou přírodou, impozantními výhledy a také příjemným relaxem. Jezero se nachází u aktivní sopky Mount Batur, což nabízí možnost kombinovat výlety do přírody s dobrodružným výstupem na sopku, odkud můžete vidět nádherný východ slunce.
  • Pura Ulun Danu Bratan: U jezera Bratan najdete malé místo s chrámy. Je to jedno z nejvíce fotografovaných míst na Bali, a to díky své jedinečné poloze na vodní hladině jezera a okolní malebné krajině. Chrám je zasvěcen bohyni vody Danu a je obklopen krásnými zahradami.
  • Gitgit Waterfall: Krásný vodopád, s možností koupání a také krásnou přírodou. Gitgit Waterfall je jedním z nejvyšších vodopádů na Bali a je obklopen bujnou tropickou džunglí. Cesta k vodopádu vede skrz malebnou krajinu a poskytuje osvěžující zážitek daleko od ruchu města.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace