Jak zabavit děti v autě?

„Kdy už tam budeme?“ je otázka, kterou pravděpodobně uslyšíte několikrát během cesty na dovolenou. Pro mnoho rodičů může být cestování autem s dětmi náročné. Dlouhé hodiny v malém prostoru mohou děti frustrovat a rodiče stresovat. Jak tedy udělat cestu příjemnou pro všechny? V našem článku najdete osvědčené tipy, které vám pomohou udržet klid a zajistit, aby se děti během cesty nenudily.

Základem je důkladná příprava

Nejdůležitějším krokem k úspěšnému zvládnutí dlouhé cesty s dětmi je pečlivá příprava. Nejprve je potřeba zajistit základní fyziologické potřeby dětí, jako jsou jídlo, pití, spánek a pohodlné sezení. Jakmile jsou tyto potřeby splněny, můžete se zaměřit na aktivity a hry, které děti během cesty zabaví. Připravte si dopředu seznam aktivit a věcí, které by mohly děti bavit. Patří sem oblíbené hračky, knihy, hudba a elektronická zařízení. 

TIP: Mějte po ruce i nějaké překvapení – něco nového a nečekaného, co může děti zabavit na delší dobu.

Pohodlné posezení a bezpečnost zároveň

Nejen zábava a aktivity jsou důležité pro úspěšnou cestu s dětmi, ale také pohodlné a bezpečné sezení. Ujistěte se, že vaše děti mají správně nastavené autosedačky nebo podsedáky, které nejen zajišťují jejich bezpečnost, ale také poskytují dostatečný komfort pro dlouhou cestu. Pohodlné posezení minimalizuje nepohodlí a zlepšuje celkovou náladu dětí během cesty. 

Pro zvýšení pohodlí můžete dětem přinést polštářky a deky, které jim umožní lépe se uvelebit nebo si zdřímnout. Kromě toho nezapomeňte na další doplňky, jako jsou stínítka na okna proti slunci nebo malé stolky, na kterých si děti mohou hrát nebo jíst. Pravidelné přestávky, aby si děti mohly protáhnout nohy a ulevit si od dlouhého sezení, také přispívají k pohodlnější a příjemnější cestě.

Chutné občerstvení

Pro dlouhé cesty autem je důležité mít po ruce dostatek jídla, které děti snadno zkonzumují a zároveň jim dodá potřebnou energii. Zdravé svačiny, jako jsou nakrájené ovoce a zelenina, celozrnné sušenky, sýrové tyčinky a ořechy, jsou ideální volbou. Kromě toho nezapomeňte na dostatek tekutin, nejlépe obyčejná čerstvá voda. Vyhněte se však sladkým nápojům, které by mohly děti příliš rozveselit a způsobit, že budou neklidné.

Jídlo by mělo být zabalené v krabičkách a znovu uzavíratelných sáčcích. Takové balení pomáhá udržet auto čisté a usnadňuje dětem přístup k občerstvení bez zbytečného nepořádku. Krabičky a sáčky jsou praktické, protože chrání jídlo před vysypáním a umožňují snadné skladování

Kapsář neboli organizér na sedačce

Kapsář neboli organizér na zadní straně sedačky je skvělým doplňkem pro cestování s dětmi. Umístění organizéru na sedačku umožňuje dětem mít všechny své věci při ruce a uspořádané. Do organizéru mohou děti uložit své hračky, knihy, elektronická zařízení, osobní předměty a také nápoje nebo občerstvení, což nejen udržuje auto čisté, ale také usnadňuje přístup k věcem během cesty. 

Interaktivní hry

Interaktivní hry jsou skvělým způsobem, jak děti zabavit a zapojit je do aktivit, které vyžadují jejich pozornost. Her, které můžete dětem vybrat je celá řada. Doporučujeme například Albi tužku a jejich Kouzelné čtení nebo hry, které jsou rovnou určeny pro jízdu autem, jako je hra s názvem "Povídačky na cesty" nebo "Cestovní aktivity" či různé jiné kvízy

TIP: Potřebujete děti zabavit? Vezměte jim do auta, ale také na dovolenou starý fotoaparát, kterým si mohou fotit svoje zážitky. 

Audioknihy a podcasty

Audioknihy a podcasty jsou skvělým způsobem, jak děti zabavit bez nutnosti, aby se dívali na obrazovku. Vyberte příběhy vhodné pro věk vašich dětí – od pohádek pro malé děti po dobrodružné příběhy pro starší děti. Audioknihy nejen že zkrátí dobu strávenou v autě, ale také podpoří dětskou představivost a rozvoj jazykových dovedností.

TIP: Nezapomeňte dětem do auta vzít sluchátka.

Výtvarné aktivity

Pokud máte dostatek prostoru a bezpečných podmínek, mohou být výtvarné aktivity skvělým způsobem, jak děti zabavit. Mějte připravené pastelky, omalovánky nebo magnetické tabulky. Pro starší děti můžete připravit i složitější aktivity, jako jsou skládačky nebo výroba náramků z korálků. Ujistěte se, že všechny materiály jsou bezpečné a že děti mohou tvořit bez nebezpečí, že by cokoliv spadlo nebo se rozlilo.

Pravidelné přestávky

I když se snažíte cestu co nejvíce cestu zkrátit, nezapomínejte na pravidelné přestávky. Zastávky umožní dětem vyběhnout se, protáhnout si nohy a zbavit se přebytečné energie. Ideální je plánovat přestávky na místech, kde se děti mohou bezpečně pohybovat a hrát si, například na hřištích nebo odpočívadlech s dostatečným prostorem. 

Elektronické zařízení

Ačkoliv mnoho rodičů preferuje omezit čas strávený před obrazovkou, elektronická zařízení mohou být v autě velmi užitečná. Tablet s oblíbenými filmy, seriály nebo vzdělávacími aplikacemi může být skvělým způsobem, jak děti zabavit na delší dobu. 

Zpívání a hudba

Zpívání oblíbených písniček nebo poslech hudby může být zábavnou aktivitou pro celou rodinu. Vytvořte si playlist s oblíbenými písničkami vašich dětí nebo si zahrajte hru, kdy každý člen rodiny vybírá jednu písničku, kterou chce slyšet. Hudba pomáhá vytvořit příjemnou atmosféru a zpívání společně může být skvělou zábavou.

Slovní hry do auta

Slovní hry jsou skvělým způsobem, jak děti zabavit a zapojit je do aktivit, které vyžadují jejich pozornost. Hry jako "Špion, co vidí", je jednoduchá hra, kdy jeden hráč popisuje nějaký objekt, který vidí venku a ostatní ho musí uhodnout, nebo "Abecední hra", při které děti hledají předměty nebo značky začínající na každé písmeno abecedy, mohou být velmi zábavné a zabavit děti na dlouhou dobu. Další zajímavou hrou je "Slovní fotbal" který se hraje jednoduše. Jeden hráč řekne slovo, a druhý hráč musí říct nové slovo, které začíná na poslední písmeno předchozího slova. Další oblíbenou hrou je "Kdo jsem?", kde si každý vybere slavnou osobnost nebo postavu a ostatní kladou otázky, aby uhodli, kdo to je. Tyto hry nejen zabaví děti, ale také podpoří jejich pozornost a kreativitu.

Kreativní vyprávění příběhů

Zapojte děti do kreativního vyprávění příběhů. Začněte jednoduchým úvodem a nechte každého člena rodiny, aby přidal svůj vlastní kousek příběhu. Tato hra podporuje dětskou představivost a může vést k opravdu zábavným a nečekaným příběhům. Případně si můžete přečíst pohádku a pak ji společně přepracovat podle vlastních představ.

Vlastní hry a soutěže

Vytvořte si vlastní hry a soutěže, které děti zaujmou. Může to být například soutěž v hledání určitých aut, značek nebo objektů venku. Můžete také připravit jednoduché kvízy na různá témata, které děti zajímají. Odměny za výhry nemusí být velké – někdy stačí drobná sladkost nebo pochvala, aby děti měly motivaci se zapojit.

Nezapomeňte na překvapení

Jedním z nejlepších způsobů, jak udržet děti v autě zabavené a potěšené, je připravit pro ně překvapení. Nové hračky, nové knihy nebo drobné hry, které ještě neviděly, mohou děti nadchnout a zabavit na delší dobu. Překvapení mohou zahrnovat i oblíbené pochoutky, které dostanou za dobré chování nebo jako odměnu během cesty. Tímto způsobem se cesta stane pro děti zábavnou a dobrodružnou, což vám umožní cestovat v klidu a pohodě.

Kdy je nejlepší čas vyjet na dlouhou cestu?

Důležité je vybrat vhodný čas odjezdu, který snižuje rizika spojená s dopravními zácpami a nepříznivým počasím. Ideální je vyhnout se dopravním špičkám, které často způsobují zpomalení a stresující situace na silnicích. Klidnější období bývá obvykle v noci, mimo pracovní dny v ranních nebo pozdních hodinách. Pokud plánujete cestu do horských oblastí nebo do destinací se specifickým klimatem, důkladně zvažte aktuální počasí a podmínky na trase, abyste zajistili plynulost cesty a bezpečí pro všechny cestující. 

Cestování autem s dětmi může být náročné, ale s dostatečnou přípravou a kreativitou můžete zajistit, že cesta bude příjemná pro všechny. Klíčem je kombinace různých aktivit, které udrží děti zabavené a zároveň poskytnou prostor pro odpočinek a regeneraci. Nezapomínejte také na vlastní klid a pohodu – spokojený rodič je základem úspěšné cesty.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace