Jak správně zabalit kufr: Tipy a triky pro cestování bez starostí

Balit kufr může být stresující, zvláště pokud se chystáte na delší cestu nebo máte omezený prostor. Při balení kufru na dovolenou, bez ohledu na délku vašeho výletu, je důležité se řídit několika klíčovými zásadami. Správné balení vám ušetří čas, energii a minimalizuje stres během vaší cesty. 

Výběr kufru nebo zavazadla při cestování autem

Výběr kufru nebo zavazadla závisí na způsobu cestování. Pokud jedete autem, máte větší flexibilitu ohledně velikosti a tvaru zavazadel. Doporučujeme kufry na kolečkách pro snadnější manipulaci a měkké cestovní tašky, které se lépe přizpůsobí prostoru v kufru auta. Mějte na paměti, že je dobré mít věci uspořádané a snadno přístupné pro případ, že budete během cesty něco potřebovat.

Při balení dodržujte pravidla leteckých společností 

Při balení zavazadel je zásadní dodržovat pravidla stanovená leteckými společnostmi. Každá letecká společnost má specifické požadavky na povolené rozměry a hmotnost příručních i odbavených zavazadel. Před odletem se ujistěte, že vaše zavazadla splňují tyto limity, aby se předešlo dodatečným poplatkům nebo nepříjemnostem na letišti. 

Například u nízkonákladových společností příruční zavazadlo často nesmí přesáhnout rozměry 55x40x20 cm a váhu 8-10 kg, zatímco odbavené zavazadlo může mít limit 23-32 kg, v závislosti na konkrétní letecké společnosti. V opačném případě můžete být nuceni platit příplatek za nadměrné zavazadlo

Zranitelné předměty, cennosti a důležité dokumenty, jako jsou pasy a letenky, by měly být uloženy v příručním zavazadle, abyste je měli po ruce během letu. Sbalte zavazadlo tak, aby bylo dobře organizované a odolné proti případné manipulaci během přepravy. 

Dále dbejte na zakázané předměty, které nesmějí být přepravovány v příručním zavazadle, jako jsou ostré předměty, nůžky, nože, zbraně. Obecně tekutiny musí být uloženy v nádobách s maximálním objemem 100 ml a všechny tyto nádoby je třeba umístit do jednoho průhledného uzavíratelného sáčku o objemu maximálně 1 litr. Mezi tekutiny se řadí i zubní pasta, kosmetika a nápoje. 

Dodržování těchto pravidel zajistí hladký průběh bezpečnostní kontroly a usnadní vaše cestování. Ujistěte se také, že máte snadný přístup k důležitým dokladům, jako jsou pas, letenka a cestovní pojištění, abyste je mohli rychle předložit při kontrolách.

TIP: Jak si sbalit příruční zavazadlo do letadla?

Plánování je nejdůležitější

Než začnete balit, je důležité si vytvořit plán. Přemýšlejte o tom, kam jedete, jaké je tam počasí a co budete během svého pobytu dělat. Naplánujte si outfit na každý den, aby se minimalizovalo balení zbytečných věcí. Nakonec si udělejte seznam všech věcí, které budete potřebovat, od oblečení přes kosmetiku až po elektroniku a doklady.

TIP: Plánujete cestu k moři? Inspirujte se: Seznam věcí na dovolenou k moři

Výběr správného kufru

Velikost a typ kufru závisí na délce vaší cesty a typu dopravy. Na krátké výlety postačí palubní kufr nebo batoh do letadla zatímco na delší cesty budete potřebovat větší kufr. Na kosmetiku a hygienické potřeby nezapomeňte kosmetické tašky, které jsou nejen praktické, ale chrání ostatní předměty před případným rozlitím nebo znečištěním. Pokud cestujete letecky, zkontrolujte si předem váhové a rozměrové limity jednotlivých leteckých společností.

Seznam věcí

Vytvořte si detailní seznam věcí na dovolenou, které si chcete vzít. Zapisujte na seznam vše od oblečení až po osobní hygienu a cestovní dokumenty. Mějte na paměti specifické potřeby cílové destinace, jako jsou adaptéry na elektrickou zásuvku nebo léky. Nezapomeňte také na seznam pro děti, včetně oblečení, hraček, plenek, léků a oblíbených plyšáků nebo jiných předmětů, které jim pomohou cítit se jako doma.

Položky na seznamu věcí si rozdělte do následujících kategorií:

  • Důležité dokumenty a peněženka.
  • Oblečení na pláž, do města, večerní outfity, oblečení na výlety.
  • Boty vhodné pro danou činnost a prostředí.
  • Drogerie a kosmetika.
  • Elektronika.
  • Cestovní lékárnička.
  • Ostatní věci jako jsou například hry na cestu, sportovní vybavení, slunečník, deka, hračky pro děti.
  • Jídlo a pití na cestování.

Nejdříve si sbalte základní věci

Začněte balení s nezbytnými věcmi, jako jsou základní osobní dokumenty, pasy, rezervní oblečení a léky. Tím zajistíte, že máte všechno důležité na dosah ruky, a minimalizujete riziko zapomenutí klíčových a také nejdůležitějších věcí, bez kterých se neobejdete. 

Oblečení rolujte, neskládejte 

Místo skládání oblečení zkuste metodu „rolování“. Rolování oblečení šetří místo, minimalizuje ohyb na oblečení a také pomáhá předcházet pomačkání. Můžete také použít vakuové pytle nebo praktické organizéry, které vám pomohou lépe organizovat věci a ušetřit ještě více prostoru. Využijte praktické obaly na šaty, které zůstanou po celou dobu ve výborném stavu bez pomačkání. 

Využijte každý meziprostor

Využijte mezery mezi věcmi k uskladnění menších předmětů, jako jsou ponožky, šperky nebo nabíjecí kabely. To pomůže maximalizovat prostor ve vašem kufru a udržet věci dobře organizované. Využijte i prostor uvnitř bot, kde můžete uchovat menší předměty.

Balení do různých oddílů a praktických organizérů

Rozdělte věci do různých oddílů podle typu. Tím si usnadníte organizaci a zajistíte snadný přístup k potřebným věcem. Mějte dostatek organizérů a rozdělte si je podle specifických kategorií, jako jsou spodní prádlo, elektronika, trička, boty nebo kosmetika.

Nezapomeňte vak na špinavé prádlo

Nezapomeňte si vzít s sebou vak na špinavé prádlo. To zabrání míchání čistého a špinavého oblečení a udrží váš kufr lépe uspořádaný. 

Nechejte si v kufru trošku volného místa

Ponechte si v kufru trochu volného místa pro případ, že budete chtít koupit suvenýry nebo přibalit něco navíc na cestě zpět. Nezaplňujte kufr až po okraj, aby bylo možné případné nové věci snadno přidat.

Minimalizujte kosmetiku a toaletní potřeby

Vezměte si pouze to, co skutečně potřebujete. Využijte cestovní balení kosmetiky nebo si přelijte oblíbené produkty do menších nádob. Pamatujte na pravidla pro přepravu tekutin, pokud cestujete letadlem.

Chytré balení elektroniky

Chraňte svou elektroniku tím, že ji zabalíte do měkkého obalu nebo mezi oblečení. Kabely a nabíječky uložte do odděleného sáčku, aby se vám nezamotaly a byly snadno přístupné.

Záložní plány

Před odjezdem si udělejte kopie důležitých cestovních dokladů, jako jsou pas, letenky a pojištění, a uložte je na bezpečné místo. Můžete také zvážit zaslání kopií na svůj email pro případ nouze.

Myslete na nečekané situace

I když jste pečlivě naplánovali každý detail, vždy může dojít k nepředvídatelným situacím. Mějte u sebe základní léky, náhradní oblečení v příručním zavazadle a připravte se na možnost zpoždění nebo ztráty zavazadel. Nezapomeňte si označit kufr, protože přijít o své osobní věci není nic příjemného. 

TIP: Víte, jak nejlépe ochránit kufru při přepravě? 

Krok za krokem: Jak správně zabalit kufr?

Při balení kufru na dovolenou se vyhněte vhazování věcí dovnitř bez jakéhokoliv organizování, jako byste plnili koš na prádlo. Zmačkané oblečení na dovolené není ideální a často není možné jej vyžehlit, proto je důležité oblečení skládat chytře.

Jak tedy správně balit? Začněte s většími a těžšími věcmi, jako jsou boty nebo kosmetické sady, a umístěte je na dno kufru, kde je největší stabilita. Do středu kufru pak vložte oblečení, jako jsou šaty, košile nebo halenky, a také organizér se spodním prádlem. Nakonec přidejte o něco těžší kousky, jako jsou džíny, svetry a bunda.

Aby se oblečení nepomačkalo a bylo vše přehledně uspořádáno, doporučujeme tzv. rolování. Kosmetiku vždy mějte v oddělené tašce, abyste zabránili případnému vylití obsahu a znečištění ostatních věcí.

Šťastnou cestu!

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace